design: kamerad
powered by: e-orbit
Prišli so Pupilčki - 40 let Gledališča Pupilije Ferkeverk
Dokumenti SGM, 2009

Skupna izdaja Maske in Slovenskega gledališkega muzeja, 2009


 

Založba Maska, zbirka TRANSformacije, knjiga št. 26

Dokumenti Slovenskega gledališkega muzeja, letnik 45, št.86

 


 

Uredila: Aldo Milohnić in Ivo Svetina


Avtorji prispevkov: Ivo Svetina, Aldo Milohnić, Denis Poniž, Dušan Jovanović, Goranka Kreačič, Sonja Dular, Primož Jesenko, Primož Kozak, Miško Šuvaković, Zdenko Vrdlovec, Aleksandra Jovičević, Barbara Orel, Tomaž Toporišič, Darko Štrajn, Janez Janša, Katherina Zakravsky, Astrid Peterle, Samo Gosarič


 

 

Prevodi: Jana C. Lavtižar, Jana Pavlič

Oblikovanje: Ajdin Bašić

 

 


318 str.: ilustr.; 24 x 17 cm

slv

ISSN 978-961-6572-15-6

 

Cena: 25 evr

Spletna prodaja

 


 

Tri mesece po tem, ko je človek stopil na Luno, se je v Viteški dvorani ljubljanskih Križank dogodila predstava Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, za katero je kritik Veno Taufer zapisal, da se je z zakolom bele industrijsko pitane kokoške ob koncu predstave dogodil tudi konec zgolj literarnega in estetsko funkcionalnega gledališča na Slovenskem.


Ob 40-letnici kultne predstave so Slovenski gledališki muzej, Zavod Maska, TV Slovenija, Cankarjev dom, AGRFT in EG Glej pripravili vrsto dogodkov, posvečenih fenomenu Gledališča Pupilije Ferkeverk, ki je delovalo le dobri dve leti, a je v zgodovini slovenskega gledališča zapustilo neizbrisno sled. Zbornik povzema pričevanja nekdanjih članov gledališča, veliko dokumentarnega in arhivskega gradiva, sinopsis izvorne predstave, ki jo je leta 1969 posnela tudi TV Ljubljana, objavlja pa tudi vrsto spisov uglednih teatrologov, dramaturgov in družboslovcev, ki z različnih vidikov obravnavajo fenomen Gledališča Pupilije Ferkeverk. Dodan je tudi scenarij kratkega filma Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, ki ga je leta 1970 na sečoveljskih solinah posnel Karpo Godina in v katerem so nastopili nekateri akterji razvpite predstave. Ker je gledališki ustvarjalec Janez Janša leta 2006 uprizoril rekonstrukcijo predstave, zbornik obravnava tudi fenomen odrske rekonstrukcije oziroma zgodovinjenja v sodobnem gledališču. 


Monografski zbornik natančno osvetli konec šestdesetih let, ko se je za kratek čas zdelo, da so s Stanetom Kavčičem na mestu predsednika Izvršnega sveta RS nastopili tudi liberalnejši časi, a so se že v začetku sedemdesetih let, po znamenitem Titovem pismu, v Jugoslaviji obnovila t.i. svinčena leta.


Zborniku je dodan tudi DVD s posnetkom originalne predstave.
Predstavitev publikacije - Dogodki